Geplaatst op 07-04-2015 04:15
Veilingswebsites zoals Marktplaats staan er al jaren vol mee, tweedehands smartphones die worden verkocht. In Nederland worden er jaarlijks meer dan 1 miljoen tweedehands smartphones verkocht, meestal worden deze toestellen verkocht vanwege de aanschaf van een nieuwe telefoon. Alhoewel er prima tweedehands telefoons te koop zijn, moet je wel altijd alert zijn op eventuele gebreken. In dit artikel staat beschreven waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands smartphone.
De verkoop van tweedehands smartphones blijft populair, met name voor mensen die niet veel geld kunnen of willen uitgeven aan een smartphone. Vaak wordt een tweedehands smartphone gekocht om te gaan gebruiken in combinatie met een prepaid kaart of een sim only abonnement. Op deze manier kunnen ook mensen met een klein budget toch beschikken over een goede smartphone met een bijbehorend abonnement. De gemiddelde prijs die wordt betaald voor een tweedehands smartphone is 60 euro, de prijs voor het meest gekozen sim only abonnement is gemiddeld 10 euro per maand.
Alhoewel een groot deel van de online aangeboden tweedehands smartphones nog in een prima staat verkeren, zijn er helaas ook een aantal telefoons die gebreken hebben die niet direct zichtbaar zijn. Zo kan bijvoorbeeld de antenne kapot zijn of mankementen hebben waardoor het je slecht tot geen bereik hebt. Dit is iets dat je niet direct opmerkt wanneer je de telefoon afhaalt bij de verkoper. Ook gebreken zoals een defect SD-kaart slot, defecte WiFi antenne of defect SIM-kaart slot worden bij aankoop van een tweedehands smartphone niet opgemerkt.
Naast gebreken die niet direct zichtbaar zijn, is er ook schade die wel zichtbaar is. Zo kan er bijvoorbeeld een kras of barst in het scherm zitten, zit de volume of aan/uit knop los of zit er een beschadiging op de behuizing van het toestel. Direct visuele schade komt het meeste voor, de kans dat dergelijke schade optreedt bij het gebruik van het toestel is dan ook vrij hoog. Gelukkig vormt visuele schade in veel gevallen geen problemen bij het gebruik van een smartphone. Echter moet je met name bij een barst in het scherm wel voorzichting met de smartphone omgaan, de barst kan namelijk verergeren met alle gevolgen van dien. Visuele schade kan een goed argument zijn tot het ‘afdingen’ van de prijs, je kunt het dus in jouw voordeel gebruiken. Op de onderstaande afbeelding kun je zien wat ‘lichte’ en wat ‘zware’ schermschade is, bij de zware schermschade dient het scherm vervangen te worden.
Uiteraard zit je niet te wachten op problemen of onaangename verassingen wanneer je jouw net gekochte tweedehands smartphone voor het eerst gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je al tijdens de aankoop van de telefoon een aantal zaken goed controleert. Neem bijvoorbeeld een simkaart mee (sim only of prepaid) en test het signaal, kijk of je kunt bellen etc. Neem ook een SD-kaartje mee met wat bestanden erop, bekijk vervolgens of je de bestanden (bijvoorbeeld foto’s) op de telefoon kunt bekijken. Wanneer je de bestanden op de telefoon kunt bekijken, betekent dit dat het SD-kaart slot goed werkt. Controleer verder of de telefoon goed werkt en open een aantal apps, bijvoorbeeld de internet browser.
Als je op internet een deal vindt die te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo. Wanneer er een ‘nieuwe’ smartphone wordt aangeboden ver onder de normale verkoopprijs, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een oplichter of wordt er een neppe telefoon aangeboden. Met name populaire telefoons zoals de iPhone en Samsung Galaxy edities worden in landen zoals China en Korea veelvuldig nagemaakt, vaak zijn ze zelfs niet van de echte telefoons te onderscheiden. Op de onderstaande video kun je bijvoorbeeld zien hoe ontzettend veel de echte en neppe iPhone6 op elkaar lijken.
Over de prijs valt vaak te onderhandelen, de prijs die op sites zoals Marktplaats staat is dan ook vaak de ‘vraagprijs’. Voordat u overgaat op het doen van een bod, is het dan ook aan te raden om altijd eerst goed te onderzoeken wat een reële prijs is. Dit kun je eenvoudig doen door op diverse tweedehands websites naar de betreffende smartphone te zoeken, je krijgt dan al snel door wat de reële marktwaarde van het toestel is. Wat je echter niet moet doen is een bod uitbrengen en ‘aan de deur’ ineens met een lager bod aankomen, verkopers kunnen dit niet waarderen en het heeft dan vaak ook geen zin. Wat je wel kunt doen is het bod ‘aan de deur’ verlagen als er schade of een defect blijkt te zijn die niet was vermeld in de advertentie. In geval van ernstige gebreken kun je natuurlijk altijd nog van de koop af zien, je bent niets verplicht!
Wanneer je de smartphone al hebt aangeschaft en er toch nog gebreken blijken te zijn, dan kun je het beste direct contact opnemen met de verkoper en hem/haar hiermee confronteren. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de verkoper helemaal niet van het gebrek afwist. In dit geval kun je, wanneer het een eerlijke verkoper betreft, (een deel van) de schade verhalen. Als bijvoorbeeld blijkt dat een onderdeel moet worden vervangen, dan kun je de kosten ‘delen’ met de verkopende partij. Het is immers ook deels je eigen fout als je een defecte smartphone hebt aangeschaft. Helaas zijn er ook verkopers die bewust smartphones met gebreken verkopen en dit niet aan de kopende partij vermelden. Hier kun je helaas weinig aan doen, voorkomen dat je een smartphone met gebreken aanschaft is dus het beste!
Laat je niet door de gek houden door een verkoper die je bewust een smartphone met gebreken probeert te verkopen. Laat de verkopende partij dan ook duidelijk weten dat je de telefoon wilt kunnen uitproberen als je deze komt ophalen. Zo voorkom je smoesjes zoals een batterij die ‘toevallig’ leeg is o.i.d. Betaal ook nooit vooruit, het verstandigste is om contant af te rekenen bij het ophalen van de smartphone, zo kan een eventuele oplichter er niet met jouw geld vandoor gaan.
Het aanschaffen van een tweedehands smartphone is een voordelige keuze. Om toch te kunnen profiteren van een maandelijks aantal belminuten, sms’jes en MB’s (internet) kun je het beste een sim only abonnement aanschaffen. Met sim only krijg je wat je bij een ‘normaal’ telefoonabonnement ook al kreeg, enkel moet je het toestel zelf aanschaffen. Je krijgt dus een simkaart toegestuurd die je in jouw tweedehands aangeschafte smartphone kunt gebruiken. Let er echter wel op dat het aangeschafte toestel geen simlock heeft, dit kan problemen geven met simkaarten van een andere provider. Om alle sim only abonnementen te vergelijken kunt u gebruik maken van onze sim only vergelijker.
Op simonlypagina.nl kunt u eenvoudig en snel alle sim only abonnementen met elkaar vergelijken. Wilt u graag een nieuw sim only abonnement of bent u benieuwd op u momenteel te veel betaalt? Start dan snel de vergelijker!
Vergelijk sim only abonnementen