Het verschil tussen 3G en 4G internet

Geplaatst op 22-03-2015 12:57

Het verschil tussen 3G en 4G internet

Naast 3G is ook 4G momenteel alweer een tijdje beschikbaar op de Nederlandse sim only markt. KPN was in Nederland als eerste met het aanbieden van 4G abonnementen, andere netwerken zijn ook al bezig met het invoeren van 4G of zijn inmiddels ook al helemaal over op 4G. Een veelgehoord voordeel van het 4G internet is de hogere up- en downloadsnelheid. Deze zouden naar verluidt zo’n 100 keer hoger liggen dan het ‘oude’ 3G. Maar hoe zit dit in de praktijk? Is het 4G netwerk echt zoveel sneller dan zijn oudere variant 3G?

De snelheid van het 3G netwerk lag tussen de 100 Kb (Kilobit) en 10 Mb (Megabit), die van het 4G netwerk zou in theorie 1000 Mbit moeten zijn. Dit is een wel heel groot verschil, in theorie zou het 4G netwerk 100 keer zo snel moeten zijn als zijn voorganger: het 3G netwerk. Uiteraard is dit slechts een theoretische benadering van de snelheid en zal deze in de praktijk een (stuk) lager uitpakken. Praktische tests wijzen namelijk uit dat met het 4G netwerk een gemiddelde downloadsnelheid van tussen de 20- en 50 Mbit behaald kan worden. Alhoewel deze snelheid veel lager ligt dan de theoretisch haalbare snelheid is de verbetering toch wel indrukwekkend. Het 4G netwerk blijkt in de praktijk namelijk zo’n 5 tot 10 keer sneller te zijn dan het 3G netwerk.

Een ander groot voordeel aan 4G is de betrouwbaarheid van het netwerk, deze is namelijk een stuk betrouwbaarder dan het 3G netwerk. Dit is dan ook vooral merkbaar op plekken waar het bereik meestal slechter is, bijvoorbeeld in de auto, trein of op een afgelegen plek. Een veelgehoord probleem van 3G was het wegvallen van het netwerk op deze plekken, bij 4G is dit veel minder snel het gevaar. Met het 4G netwerk heb je dus aanzienlijk minder last van haperende video’s of muziek, slecht ladende websites of berichten die niet verstuurd of ontvangen worden.

Als je eenmaal gewend bent aan het snellere 4G internet, dan zul je niet meer terugwillen naar het oude 3G netwerk. Uit diverse tests blijkt dat 4G internet namelijk tot wel 7 keer sneller werkt dat het 3G netwerk. Dit is dan ook duidelijk merkbaar wanneer er een video wordt gekeken of als er een app zoals Facebook of Twitter wordt geopend. Berichten laden vrijwel direct als de app wordt geopend en ook video’s kunnen op hoge kwaliteit worden bekeken zonder dat deze gaat haperen. Ook het surfen op internet gaat vele malen sneller, de benodigde tijd voor het laden van een website is echt aanzienlijk verminderd. Eigenlijk valt pas bij het gebruik van 4G internet op hoe langzaam het ‘oude’ 3G netwerk eigenlijk was. Een ieder die eenmaal gewend is aan het 4G internet zou absoluut niet meer terugwillen naar 3G internet.

Helaas hangt er vaak wel een hoger prijskaartje aan sim only abonnementen die gebruik maken van het snelle 4G netwerk. Gemiddeld genomen is een sim only abonnement op het 4G netwerk 5 euro duurder dan diezelfde variant op het 3G netwerk. Het is dus helemaal afhankelijk van jouw situatie of het het geld waard is om over te stappen op een sim only abonnement met 4G internet. Wil je graag weten wat 4G internet jou gaat kosten? Maak dan gebruik van onze sim only vergelijker of maak gebruik van onze keuzehulp. Ons systeem zal dan voor jou op zoek gaan naar het goedkoopste sim only abonnement die het beste bij jou past!

Sim only vergelijken

Op simonlypagina.nl kunt u eenvoudig en snel alle sim only abonnementen met elkaar vergelijken. Wilt u graag een nieuw sim only abonnement of bent u benieuwd op u momenteel te veel betaalt? Start dan snel de vergelijker!

Vergelijk sim only abonnementen
Top 5 Populaire abonnementen